Karklud, komøg eller rådne æg er tegn på en brist i vinen.
Den hyppigste fejl i vin er propsyge. Den opstår, når et særlig kemisk stof, TCA (2,4,6-trikloroanisol), der sidder i korkproppen, går i vinen. I mange tilfælde fornemmes det næsten ikke, og afhængig af, hvor fin en næse man har, er symptomerne en ubehagelig lugt af fugtig karklud, vådt pap, jordslået kælder og muggent brød.
Eddike– eller acetonelugt kan være et tegn på, at vinen har fået ilt. Altså at proppen ikke har været helt tæt. Det forekommer også i meget gamle vine, som er “gået over”.
Lugter vinen af svedig hest, sadellæder og komøg, kan det være et tegn på brettanomyces – en særlig gærsvamp. Nogle anser det som en animalsk kvalitet i vinen, og det kan derfor diskuteres, om det er en decideret fejl. Oftest opstår den, fordi vinproducentens kældre ikke er helt rene.
Vinen kan i sjældnere tilfælde lugte svovlet – nærmest som af rådne æg eller en tændstik, der lige er blevet strøget. Det fortager sig som oftest, når vinen har stået et stykke tid i glasset eller i en karaffel, men er lugten vedvarende, skal flasken sendes retur.
Og endelig kan man også bare risikere at støde på en vin, som har været opbevaret forkert. Enten for varmt eller ved svingende temperaturer. Det gør ikke noget godt for den, og vinen vil derfor opleves som flad og ligegyldig.