Chateau Largo er nærmest udrikkelig.
Skotsk landvin har alle dage været den tørstige mands humoristiske betegnelse for whisky. Indtil for ganske nylig. For i Skotland har man nu fremstillet en rigtig hvidvin. At den så er nærmest udrikkelig, er en anden sag, men manden bag, køkkenchefen og madskribenten Christopher Trotter fra Aberdeen, er stadig fuld af fortrøstning.
For tre år siden plantede han 200 vinstokke uden for sit hjem i Upper Largo. Han ville bevise, at vinproduktion også kan lade sig gøre i det skotske klima. Årgang 2014 skulle være det endegyldige bevis, og Chateau Largo endte da også med at blive en realitet.
– Det er ikke en stor vin, indrømmer Trotter i den engelske avis The Telegraph. – Men vi har produceret en årgang af … skal vi sige … en vis kvalitet, og jeg er sikker på, at den næste bliver bedre.
Problemet med årgang 2014 var, at druerne fik lov at hænge for længe på stokkene og ikke blev kølet hurtigt nok ned. Derved blev druerne oxiderede.
Vineksperter har vurderet resultatet til at være ”rædselsfuldt”. Vinen har overdrevne nødde- og sherryagtige toner. Christopher Trotter hæfter sig dog ved, at en enkelt skotsk vinkritiker, Richard Meadows, har udtalt, at vinen har potentiale.
– Den dufter ikke frisk, men den er sprød og let og har en fin struktur … Jeg nød den på en eller anden bizar, masochistisk måde, siger Meadows til The Telegraph.