At parre vin med dansk julemad er lidt af en udfordring.
For hvad matcher et måltid, der på én gang består af noget fedt, noget salt, noget sødt og noget syrligt? Fed and eller flæskesteg med tyk brun sovs, sukkerbrunede kartofler, svesker, æbler og sursød rødkål kræver virkelig sin vin.
Til at begynde med kan man i hvert fald slå fast, at en del vine overhovedet ikke egner sig til formålet. Rødvinen – for det er først og fremmest den, vi drikker til julemaden – må hverken være for let, for tør eller for garvesyreholdig. Tænk i stedet i retning af saftig, sødmefuld og alkoholisk. Vinen skal have en mærkbar tyngde – og også gerne en smule syre – for ikke at blive tromlet ned af den fede, tunge mad.
Mange vinhandlere og supermarkeder anbefaler vine, som isoleret set fint kan drikkes til and eller flæskesteg. De glemmer blot at tænke hele ”pakken” ind i anbefalingerne, og så snart der kommer brunkartofler og rødkål ind i billedet, dumper de fleste af vinene i juletesten.
Her er nogle bud på vine, du bør gå efter, når du vælger flaskerne til julemiddagen:
Châteauneuf du Pape – eller anden stor vin fra det sydlige Rhône (Gigondas, Vacqueyras, Rasteau m.fl.). Hovedsagen er, at vinene er lavet fortrinsvis på druen grenache og kommer fra en yngre, tilnærmelig årgang. 2011, 2012 eller 2014 er gode valg.
Amarone – eller valpolicella lavet efter ripasso-metoden. Sødmen, den høje alkoholprocent og fornemmelsen af svesker i smagen gør dette til en oplagt julevin. Også her gælder det om at vælge en ikke for gammel årgang, da vinen skal bevare en vis friskhed for at stå op imod den fede mad. 2011 og 2012 vil fungere rigtig godt.
Shiraz fra Sydaustralien. Her møder man både sødme og alkohol – to elementer, der gør vinen særdeles kampdygtig. Ofte har shiraz’en en særlig juleagtig krydring kombineret med en vis kølighed i afslutningen, der gør den velegnet til f.eks. flæskesteg krydret med nelliker og laurbærblade.
Zinfandel fra Californien. Meget alkoholtunge vine med præg af rosiner og svesker og et let peberstrejf. Som regel ganske sødmefulde og kvabsede og i det lange løb lidt trættende at drikke – men i sammenhæng med dansk julemad fortræffelige.
Primitivo fra Syditalien. Lidt de samme egenskaber som zinfandel og ofte et godt og billigt alternativ. Pas dog på med at vælge de allerbilligste, som tit savner friskhed og smager lidt ”kogte”.
Priorat – eller anden stor spansk vin lavet fortrinsvis på garnacha-druen (grenache). Lidt af en frugtbombe med både sødme, saft og kraft. Sjældent billig, men som regel en flot oplevelse.
Til risalamande med kirsebærsauce:
Portvin af ruby-typen. Prøv f.eks. med et glas late bottled vintage.
Recioto fra Valpolicella. Nærmest som at få syltede kirsebær i glasset.
Banyuls – portvinslignende dessertvin fra det sydligste Frankrig. Vælg en mørk udgave.