Pink vin passer perfekt til flere forskellige retter.
De fleste forbinder rosé med en vin, man drikker som aperitif før maden eller som hyggevin på terrassen. Men rosé er faktisk også en udmærket og anvendelig madvin i mange sammenhænge.
Hvad drikker man den så til? Ja, her går det ikke rigtig an at generalisere, for rosévin kommer i mange former og farver, og smagen spænder fra frisk og tør til tung og sødladen. Vi anbefaler klart de tørre udgaver med en let sprød syre og kun en svag sødtone. Dem finder man bl.a. i Provence, som vel må karakteriseres som roseernes højborg.
Andre vellykkede udgaver kunne f.eks. komme fra Bourgogne eller Loire, lavet på pinot noir-druen. Og enkelte udmærkede eksemplarer fås også fra tyske og østrigske producenter og visse seriøse vinhuse i det sydlige Rhône og Languedoc.
Hvis vi tager udgangspunkt i denne type rosévine – de lyse, tørre versioner – er mulighederne for at parre dem med mad rigtig mange. Ikke uden grund opfattes rosé som den oplagte picnic-vin. Typisk fordi den er let og rar at drikke, og fordi den fungerer som en fin allround-vin til lækkerierne fra frokostkurven.
Disse retter er oplagte valg, når farven på vinen er pink:
* Rejer og kogt laks fordrer en frisk vin med et strejf af lyse bær i smagen – og så gør det jo heller ikke noget, at madens og vinens farver matcher.
* Alle former for charcuteri går rigtig godt med rosé. Den salte, røgede skinke og de krydrede pølser ledsages fint af en lyserød vin med svag sødme.
* Kombinationen skinke og melon er en klassiker, som overalt i det sydlige Frankrig serveres med et glas rosé, der ofte har et strejf af netop melon i smagen.
* Sushi. Den rå fisk og de klistrede, sødligt/syrlige ris tåler en vin med en anelse krop og sødme, så vælg en ikke alt for tør rosé, og hold lidt igen med wasabien, der kan tage pippet fra de fleste vine.
* Retter med hvidløg har det generelt godt med rosé. Vin og mad går op i en højere enhed, når man f.eks. drikker rosé til en kraftig fiskesuppe med aïoli (hvidløgsmayonnaise).