At grille fisk er en fortrinlig anledning til at drikke god hvidvin. Og i visse tilfælde også rødvin.
Adskillige typer fisk egner sig til grillen, og som altid afhænger vinvalget i lige så høj grad af tilbehøret. Tager vi udgangspunkt i fisken alene, kan vi gå ud fra, at grillningen giver en sprød overflade med aromaer af stegeskorpe, røg og måske krydret marinade, og det har i høj grad indflydelse på, hvad der kan drikkes til.
Vinstyrke2 fokuserer her på de mest gængse grillfisk og parrer dem med velvalgte vine:
Laks
Nok den mest oplagte fisk at grille, fordi den med sin markante fedme responderer fint på den høje varme og sjældent bliver tør og trist. Serveres ofte med diverse urter, som kan trække i retning ad en sauvignon blanc. Den kan dog hurtigt blive for spinkel, og det sprødstegte, mørke skind kombineret med fiskens fedme kalder snarere på en sødmefuld, fadlagret chardonnay. Dem finder man fortrinsvis fra oversøiske producenter.
Det gælder også, hvis man i stedet foretrækker rødvin: Gå efter en frugtig, fuldmoden pinot noir eller en krydret zinfandel.
Vinforslag:
* Alamos, Chardonnay 2013, Mendoza. Pris: 49,95 kr. (v/ 12 fl.) hos www.philipsonwine.com
* Turley, Juvenile, Zinfandel 2013, California. Pris: 220 kr. hos www.kkwine.dk
Helleflynder
Denne fladfisk er tæt og bestemt ikke mager, og det kræver nogen fedme fra hvidvinen. Chardonnay – ikke nødvendigvis oversøisk – vil være det rigtige valg, og på rødvinsfronten går det rigtig godt med en ikke-fadlagret sag. Afhængigt af tilbehøret kunne det f.eks. være en ung barbera.
Vinforslag:
* Villa Giada, Suri 2013, Barbera d’Asti. Pris: 78 kr. hos www.jyskvin.dk
Makrel
Også en fed fætter, som efter en tur på grillen har det rigtig godt med en heavy chardonnay. Her går både de oversøiske og de burgundiske an. Eller, som foreslået her, en tung sag fra Sicilien.
Skal det være rødt, må der gerne være en del syre, men ingen garvesyre i vinen. Gå efter vine med lidt eller ingen fadlagring. Det kunne f.eks. være beaujolais, chianti, valpolicella eller barbera.
Vinforslag:
* Planeta, Chardonnay 2012, Sicilia. Pris: 300 kr. hos www.vinoble.dk
Rødfisk
Denne lille fisk er hverken fed eller mager og appellerer rimelig allround på hvidvinsfronten. Særligt de lidt heftigere vine, der har fået fad, går godt til det grillede, men kan man finde en god oversøisk sauvignon blanc, måske fra New Zealand, med lidt tyngde og tropiske noter af hyld, grape og mango, har man et fint match. Chardonnay fungerer også glimrende, mens de røde generelt rammer lidt ved siden af.
Vinforslag:
* Greywacke, Sauvignon Blanc 2013, Marlborough. Pris: 139,95 kr. (v/ 12 fl.) hos www.philipsonwine.com
Tun
Her bliver der for alvor lejlighed til at drikke rødvin. Igen skal vi undgå garvesyren og i stedet holde øje med sødmen. Frugtige, saftspændte vine med kun lidt fad arbejder fint med den grillede tun. Her kunne det være oplagt med en ung grenache-domineret rhônevin. En tilsvarende australier er også en mulighed – den må såmænd også gerne være lavet på shiraz (men pas på fadet). Sødmefuld californisk pinot noir går også an, og endelig kan en zinfandel være et rigtig modigt match.
Vinforslag:
* Domaine des Escaravailles, Les Antimagnes 2012, Côtes du Rhône. Pris: 79 kr. (v/ 6 fl.) hos www.thewinecompany.dk