Den sarte, tyndskallede drue matcher især svampe, fjerkræ og fisk.
Pinot noir dyrkes mange steder på kloden og giver oftest delikate, frugtige vine, der fortrinsvis egner sig til de lidt lettere retter. Forskellen på en pinot fra Bourgogne og en fra f.eks. Sonoma er dog værd at tage med i overvejelserne, når der skal vælges vin. Hvor den burgundiske udgave generelt er mere syrerig, fornemmes en mere solmoden, sødmefuld frugt i den californiske version. Som regel er de oversøiske udgaver også en anelse mere alkoholiske og knap så elegante.
Med det i baghovedet er der faktisk frit valg på en hel del af madhylderne. Lokalt formår man altid at matche det, der er på tallerkenen, med den vin, der nu engang bliver dyrket i området. Men nogle få anbefalinger af pinot noir-venlige retter kan være på sin plads, hvis man vil være sikker på ikke fuldstændig at slå benene væk under vinen.
Lad os med det samme slå fast, at pinot noir ikke er den oplagte vin til oksekød. Her kræves en mere garvesyrerig vin, så tænk i stedet i retning af fjerkræ. Kylling er med sit lyse kød modtagelig for pinot’ens lette, frugtdrevne nuancer, men også retter med vildfugl som gråand, fasan og skovdue tager godt imod vinen – særligt hvis man vælger en model med en vis frugtsødme, der klæder vildtet godt.
Tilbehøret spiller som bekendt også en vigtig rolle i valget af vin. Lette saucer – gerne med vin i som i f.eks. coq au vin – har det fint med pinot noir, og da førnævnte ret også indeholder svampe, er matchet noget nær perfekt. Champignons og andre svampe har det særligt jordbundsagtige islæt, som man især møder i bourgognevinene, og derfor er det en oplagt konstellation.
I Piemonte vil man formentlig hævde, at barolo er den ultimative trøffelvin, men den kostbare svamp har det nu også ganske udmærket med et glas bourgogne, skulle vi hilse at sige. Og taler vi indmadsretter – det kunne være kalvelever- eller -brisler – går pinot’en med sin sødme ligeledes fint i spænd med maden.
Mange har stadig svært ved at drikke rødvin til fisk, men ideen er altså ikke helt tosset. Især ikke, hvis der er tale om et glas let og læskende pinot noir. Serveret køligt og evt. med tilbehør af svampe gør vinen en rigtig god figur sammen med et stykke ikke for tør fisk. Ja, selv sushi er ikke noget dumt match. Pas dog på med wasabien, og indgår der større mængder af soja på tallerkenen, bør vinen rumme en vis sødme for at modstå det salte i sojaen.
Vinstyrke2 har netop testet et større udvalg af pinot noir-vine, så tjek anmeldelserne her på sitet. Flere følger i den kommende tid.