Med det rigtige værktøj får du proppen op – hver gang.
Du genkender måske forløbet: Til en middag hos venner eller familie tropper du op med en god flaske rødvin, og høfligt tilbyder du at åbne den.
Værten eller værtinden beder dig om selv at finde proptrækkeren i køkkenskuffen, hvor du ganske rigtigt præsenteres for et redskab, som mere egner sig til at forvandle en prop til savsmuld end til at trække den op med. Suk!
Hvorfor skal det være så svært? Tjaeh, på markedet udbydes desværre alskens mere eller mindre opfindsomme instrumenter. Størstedelen af dem er nærmest uanvendelige, og selv om de ser både smarte og fikse ud, lever de sjældent op til selv de mest basale krav til en proptrækker.
Så lad os slå fast med det samme: Den T-formede proptrækker er bare ikke brugervenlig. Ofte kræver det umenneskelige kræfter og en tur ned mellem knæene med flasken, før det lykkes at få proppen op. Heller ikke vingemodellen gør noget godt for vin og prop. Spiralen er som regel for kort og får proppen til at smuldre.
Tænk i stedet, at hvad der fungerer for tjeneren på en restaurant, nok også virker for dig hjemme i dit køkken. En såkaldt tjenerproptrækker behøver ikke at være voldsomt kostbar. Du skal blot sikre dig, at den har en ordentlig kniv/folieskærer, at spiralen er lang nok og med en god snoning og belægning samt at den er udstyret med den særlige hævearm, som sikrer, at du kan trække især længere propper op i to tempi.
Jo, der findes også fancy mekaniske eller gasdrevne cylinder-proptrækkere, som kan gå an. Så hvis det i højere grad handler om show off, er det da en mulighed. Vær dog opmærksom på, at holdbarheden på den slags udstyrstykker sjældent er særlig lang.
Her på Vinstyrke2 er vi ikke i tvivl om, hvilket værktøj vi foretrækker: En klassisk tjenerproptrækker fra den franske knivfabrik Laguiole. Den fås fra omkring 1000 kr. og opefter afhængigt af, hvilket materiale skæftet er lavet i.
Se mere på: www.laguiole.com