Navnet Torres vejer tungt i vinverdenen, men Marimar Torres har for længst bevist, at hendes vine kan stå alene, og snart tager hendes datter over.
Af Kim Bretov
Da Marimar Torres i midten af 1970’erne besluttede sig for at forlade Spanien og sin familie for at bosætte sig i Californien, skete det ikke i trods, men i erkendelse af, at hendes ambitioner om en karriere i vinverdenen ikke kunne blive indfriet inden for familiedynastiet Torres. Hendes far, Don Miguel, var af den gamle skole, og helt i datidens ånd havde han en forventning om, at hans datter giftede sig og udfyldte rollen som hustru og mor i et fornuftigt ægteskab med en respektabel mand.
Men Marimar ville mere. Meget mere. Og i de følgende år skulle det vise sig, at hun ikke bare ville, men også kunne. Det er vingården Marimar Estate i Russian Valley et tydeligt bevis på. I løbet af de sidste snart 30 år har Marimar Torres opbygget sit eget vinimperie, som med en årlig produktion på 100-120.000 flasker har opnået en solid position både på det amerikanske marked og uden for USA’s grænser.
Far sagde nej
Vinstyrke2 mødte 73-årige Marimar Torres, da hun for nylig besøgte København og sin danske importør Hans Just A/S. Her præsenterede hun sine vine – fortrinsvis på chardonnay og pinot noir – og fortalte, at hun delvis har trukket sig tilbage og i dag forbereder et generationsskifte i firmaet, således at datteren Cristina, 30, med tiden kan overtage styringen af Marimar Estate.
Men vejen dertil har været lang og absolut ikke uproblematisk. Da Marimar kom til Californien, havde hun en universitetsuddannelse inden for handel og økonomi med sig i bagagen og fik ansvaret for eksporten af Torres’ vine til USA og siden til resten af verden. Hendes bror Miguel, som i dag styrer Torres-dynastiet, havde pludselig fået travlt med sin nye vingård i Chile (Miguel Torres Winery), så Marimar havde efterhånden svært ved alene at overkomme de mange opgaver, der var forbundet med jobbet som eksportmanager. Salget af Torres-vine var på 10 år steget fra 15.000 til 150.000 kasser om året, og Marimar følte, at hun nu også var i en position, hvor hun kunne etablere sit eget.
Svaret var et rungende nej, da hun spurgte sin far, om hun kunne få lov til at starte en importvirksomhed i eget navn. Det førte til et brud. Marimar Torres trak sig og overlod forretningen til Château & Estate. I stedet kastede hun sig over et ganske andet projekt: Vindyrkning. Nogle år forinden havde hun investeret i knap 23 ha jord uden for byen Sebastopol i Russian River Valley. Inspireret af sin bror, som havde udvidet familiens besiddelser både i Spanien og i Chile og arbejdet ihærdigt på at løfte kvaliteten i vinene, gik hun i gang med at plante de første chardonnay-stokke i 1986. Undervejs måtte hun spørge Miguel til råds, og to år senere besluttede hun også at plante pinot noir.
Egen vingård
Første chardonnay-årgang blev aftappet i 1989. Kort før hendes far, Don Miguel, døde, rejste Marimar til Spanien. Hun havde medbragt en flaske af sin egen vin og skænkede et glas af den til faderen. Han erklærede, at det var den bedste hvidvin, han nogensinde havde smagt. Til moderen Doña Margarita tilføjede han endda: ”Marimar skal have sin egen vingård.”
Det fik hun. Året efter, i 1992, stod Marimar Torres Estate færdigopført, og herfra tog det for alvor fart. Marimar, som nogle år forinden selv havde studeret ønologi på University of California, Davis, havde allieret sig med dygtige vinmagere og opnåede hurtigt stor anerkendelse for sin vine. Hun tog aktivt del i produktionen og indså vigtigheden i aldrig at gå på kompromis med kvaliteten. Den dag i dag sendes ingen af vinene på markedet, før Marimar har givet sin mening til kende.
De 5 værdier
Da hun i 1998 ændrede vingårdens navn til blot Marimar Estate, troede hun så stærkt på projektet, at hun ikke længere behøvede at læne sig op ad familienavnet. Hendes vine var ikke Torres-vine, de var Marimar-vine. Hendes vine.
Spørger man hende, hvad hemmeligheden bag hendes succes er, lyder svaret: ”Marimar Estate er bygget på 5 værdier:
Familien – vingården er familieejet, drives af familien og videreføres af næste generation af familien, min datter Cristina.
Spanien – er mit fødeland og min kulturarv. Vingården er designet i den spanske stil, og alle møbler kommer fra Catalonien.
Mad – vores madkultur, bygget på de traditionelle spanske opskrifter, er en vigtig del af livet her på vingården.
Bæredygtighed – vingården er certificeret, og vi praktiserer de biodynamiske metoder.
Hunde – mine springer spaniels betyder utrolig meget for mig og er uundværlige i min hverdag.”