Ny spansk drik er et opgør med de stramme regler for vinproduktion.
Undertiden støder man på vin i blå flasker, men at selve vinen er blå, når den hældes i glasset, må siges at være et særsyn.
Det er ikke desto mindre tilfældet med det produkt, som seks unge spanske iværksættere for nylig har sendt på markedet. Gïk Live er en frisk og sødmefuld, druebaseret blå drik med en alkoholprocent på 11,5. Den serveres kølig og kan drikkes som aperitif eller sammen med mad. F.eks. er den rigtig god til sushi, røget laks, pasta carbonara og nachos med guacamole, hævder folkene bag den blå vin.
Gïk er tænkt som et opgør med konventionel vinproduktion. Glem alt om traditioner, regler og appellationer, lyder filosofien. Det handler om at være innovativ, kreativ, bryde reglerne og lave sine egne.
Vinen produceres i samarbejde med forskellige vingårde i Spanien. Den laves på både grønne og blå druer, som tilsættes et mildt sødemiddel og farvestofferne indigo og anthocyanin, der udvindes fra henholdsvis drueskaller og planter og gør vinen blå.
Foreløbig sælges Gïk kun i Spanien, men det er planen at udvide markedet til resten af Vesteuropa og senere USA.
Og hvorfor så lave en blå vin? Svaret fra de unge spaniere er kort og godt: – Hvorfor ikke? Det er ikke Jesu blod det her – bare en sød blå drik.