Officielt hører hvide vine lavet på druesorten albillo mayor i det nordspanske vindistrikt nu også under appellationen Ribera del Duero. Mængderne er små, og vinene er hundedyre.
Af Kim Bretov
De kraftige og krydrede rødvine fra Ribera del Duero har de senere år opnået stigende popularitet blandt danske vindrikkere, som gerne betaler et par hundrede kroner eller mere for en fuldfed, fadlagret tempranillo. Men hvad nu hvis indholdet i flasken er hvidvin? Vil vinnyderne så være parate til at betale samme høje pris?
Det spørgsmål får vi nok svar på inden længe. Vinproducenterne i Ribera del Duero har nemlig nu mulighed for at fremstille hvidvine under samme appellation som de røde og roseerne. Druen, der må anvendes, er den århundredgamle albillo mayor. En sort, som tidligere blot har indgået i roséproduktionen sammen med tempranillo eller i fremstillingen af hvidvine under den bredere klassifikation Castilla y Leon IGP.
For at kvalificere sig til betegnelsen Ribera Blanca skal mindst 75 procent af vinen være lavet på albillo mayor-druer. Indtil videre har kun ca. 30 af de over 300 producenter i Ribera del Duero begivet sig ud i at skabe vine på albillo mayor. Udbuddet er derfor begrænset, og vinene kostbare.
Skrøbelig druesort
Ydermere må man forvente vidt forskellige fortolkninger af vinen afhængigt af de enkelte vinmagere og ønologer. Flere steder vokser vinstokke med en gennemsnitsalder på 50 år, men da vinene aldrig har opnået en fællesidentitet, fordi albillo mayor altid har været opfattet som en sekundær drue, eksperimenteres der nu på livet løs i vinmarkerne og i kældrene for at få det optimale ud af druen.
Der er tale om en skrøbelig druesort, der kræver megen opmærksomhed, og som skal høstes på det helt rigtige tidspunkt. Sker det for tidligt, går det galt. Sker det for sent, går man også glip af potentialet i druen.
Mikroskopiske mængder
Ifølge Consejo Regulador DO Ribera del Duero er hvidvinene aromatiske, frugtige og florale med en god syrebalance. De egner sig til lagring, og man vil derfor med årene støde på både reserva- og gran reserva-udgaver, som i kompleksitet og elegance vil kunne måle sig med nogle af de største franske hvidvine.
Herhjemme er mængden af Ribera Blanca-vine mikroskopiske, og det er nærmest umuligt at finde en forhandler, som har disse vine på hylden. En undtagelse er dog Supervin i Hjørring, som sælger de hundedyre hvidvine fra Domino del Aguila: https://www.supervin.dk/searchpage?combine=ribera&page=1
Bemærk, at årgangene er fra før, den nye denominación de origen (DO) blev indført.