Et par glas gør gavn, hævder forskere.
For voldsom indtagelse af alkohol har ofte fået skylden for at give leverskader, men nu ser det ud til, at i hvert fald rødvin også indeholder gavnlige stoffer, som kan bekæmpe fedtlever hos stærkt overvægtige.
Forskere på universiteterne i henholdsvis Florida og Nebraska har efter forsøg med mus kunnet konstatere, at stoffet ellaginsyre, som findes i bl.a. druer, druesaft og rødvin, modvirker dannelsen af fedt i leveren og endda kan nedbringe mængderne af det.
Blot få glas rødvin reducerer indholdet af glukose i blodet og dermed risikoen for dannelse af fedt i leveren. Der er dog ikke beviser for, at vinen fører til et decideret vægttab, skriver det amerikanske vinmagasin Wine Spectator.
Ellaginsyren er særlig markant i druesaft. Stoffet er mindre udbredt i vin, fordi det udskilles med drueskallerne under vinfremstillingen. Hvis vinen lagres på fade, kan det til gengæld øge koncentrationen af ellaginsyre, da stoffet også findes i egetræet.