Sæsonen er i fuld gang, og det er nu, du skal nyde de delikate skaldyr med et godt glas til.
Lige nu er det sæson for krebs, og selv om det fortrinsvis er svenskerne, som dyrker traditionen med at holde store krebsegilder, bør vi her i landet ikke snyde os selv for et festmåltid med de små røde krabater på tallerkenen.
I Sverige tager festlighederne for alvor fart, når skaldyrene skylles ned med snaps (én for hver klo, siger de mest hårdføre) ledsaget af ”Helan går” og et væld af andre drikkeviser. Men selv om vi også er et akvavitelskende folkefærd, kan det sagtens lade sig gøre at nyde de nykogte krebs med et glas kølig hvidvin til.
Hvilke vine der egner sig bedst, kan du læse her:
Krebsene koges som regel i en lage af vand, dild, peberkorn, sukker og salt. Blandingsforholdet varierer fra opskrift til opskrift, og man bør derfor smage på lagen, inden man vælger sin vin. Tilbehøret til krebsene er oftest bare citronsaft og mayonnaise eller en neutral dressing. Men vælger man at servere f.eks. tatarsauce til, bør det også indgå i vinovervejelserne.
Vine på chardonnay-druen har tendens til fedme, fadpræg og nogen frugtsødme, men vælger man en tør, mineralsk chablis, overdøves den fine krebssmag ikke af vinen.
Sauvignon blanc har det godt med urter, og da dilden i kogelagen afgiver en del smag til retten, synes det at være et vinmæssigt fint match. Loirevinene fra Sancerre og Pouilly Fumé er de mest oplagte, så kun hvis der er anvendt meget sukker i lagen, bør en oversøisk sauvignon komme på tale. Generelt er vinene fra f.eks. New Zealand temmelig tropiske og frugtdrevne, og det kan blive lidt for meget af det gode i forhold til retten.
Den spanske drue verdejo dyrkes primært i Rueda-distriktet. Den giver sprøde, let urteagtige vine, som matcher de kogte krebs perfekt.
Tør riesling – især fra Tyskland – har en sprødhed og mineralitet, der klæder krebsene – og skaldyr i det hele taget. Kommer rieslingen fra Alsace, kan en smule restsødme forekomme, så igen afhænger det af lagen, om vinen passer til.
Alternativer til hvidvin kunne være tør rosé fra Provence, champagne eller et køligt glas fino sherry. Rødvin? … Nej, det dur bare ikke.