Saft, kraft og krydring skal der til, hvis vinen skal klare både fedtmarmorering og hvidløg.
Lammeelskere har kronede dage i denne tid. Påsken er traditionelt en periode, hvor alverdens udgaver af det uldede dyr finder vej til middagsbordene, og mange vælger i den forbindelse at gøre lidt ekstra ud af vinen.
Det giver skam også god mening, for en veltilberedt lammesteg eller -kotelet fortjener at blive ledsaget af noget godt i glasset, og heldigvis er mulighederne mange.
Igen handler det om ikke kun at kigge på kødet, men i lige så høj grad at inddrage krydring og tilbehør i overvejelserne, hvis man vil ramme plet med vinvalget. De fleste foretrækker at krydre lammet godt og grundigt, og ser vi lige bort fra eksotiske udgaver med bl.a. karry og koriander, nyder særligt rosmarin, timian, salvie og diverse provencekrydderier fremme, når dyret skal tilberedes. Og så selvfølgelig hvidløget, som både i Spanien, Italien og Frankrig indgår i talrige opskrifter med lam.
Lammekølle, lammebov og lammeryg er generelt udskæringer med en del fedtmarmorering. For at skære igennem her må vinen gerne besidde et vist element af garvesyre. Tænk i mørke, stringente vine, som dog aldrig må blive for tørre. Over en bred kam finder man adskillige velegnede vine i Spanien med distrikterne Ribera del Duero, Rioja og Toro i forreste række. Disse tempranillo-dominerede vine er gerne krydrede, sødmefulde og med et strejf af vanilje.
Går vi til Frankrig, gør en 100 pct. syrah-vin fra Nordrhône det fremragende. Også en bordeaux vil i nogle tilfælde kunne matche lammet, men for begge vintyper gælder, at de ikke må være til den knashamrende tørre side. Et vist element af frugt og krydring er påkrævet.
Er hvidløget det dominerende indslag i lammeretten, kan man med fordel vende blikket mod det sydlige Rhône. De frugtige grenache-baserede vine har det rigtig godt med sødmen i det tilberedte hvidløg, og en lækker, grillet lammekølle nærmest skriger på vellavet châteauneuf, gigondas eller anden topvin fra området.
Alternativer:
Chianti – særligt, hvis rosmarin indgår i retten
Duoro – den portugisiske pendant til Ribera de Duero
Shiraz- eller grenache-vin fra Sydaustralien – især, når lammet bliver grillet
Languedoc eller Provence – helst en saftig, frugtig udgave
Barbera – gerne en krydret, fadlagret sag med afdæmpet syre
Malbec fra Argentina – i en fedmefuld, frugtmoden version