Selv om det går glimrende at nyde portvin alene, er der flere muligheder for at matche vinen med noget spiseligt.
Desserter og søde sager er naturligvis det mest oplagte, men diverse oste fungerer også godt som mod- og medspillere til portvinen. Og endelig kan man jo gøre som de mest hardcore portugisere: Drikke portvin til en stor, saftig bøf.
Her gennemgår vi de mest gængse oste og sødt og de portvinstyper, der passer bedst til:
Ost
Stilton og portvin er nok det mest kendte match – i hvert fald hvis du spørger en englænder. Den britiske ost er lagret og temmelig kraftig med salte nuancer. Her yder den mørke, søde ruby portvin et fornemt modspil som en slags mundrenser. Skal det være rigtig fint, drikker man naturligvis vintage port, men en late bottled kan også hamle op med osten.
Den franske fåreost roquefort anbefales ofte som ledsager til sauternes, men portvin går også an. Her vil vi anbefale en ruby – eller gør et forsøg med en mørk sydfransk dessertvin fra Banyuls.
I den salmiakkede ende finder vi bleu d’auvergne. Hvid dessertvin er generelt bedst hertil. Dog gør en kraftig ruby port også god modstand.
Cheddar. Igen er englænderne på spil her og serverer gladeligt en mild tawny port til osten. Det er heller ikke helt skævt, så længe der er tale om en fast udgave af cheddaren, der ofte har en smule sødme.
Sødmen finder man også i en vellagret gruyere eller comté, som med sine nøddeagtige nuancer går fint i spænd med et glas tawny.
Gouda kan, hvis den er fast og lagret, sagtens serveres med portvin til. Ofte støder man på små saltkrystaller i osten, som derfor gerne må få et sødt modspil. Nøddenoterne i smagen trækker i retning af god tawny.
De friskere eller mere cremede og fede oste får det for svært med portvinen. Især den fadlagrede, som med sine tanniner (garvesyre) kommer til at fremstå bitter og uindbydende, når den kommer i karambolage med den fede ost.
Sødt
Frisk frugt og portvin bliver aldrig noget godt ægteskab. Er frugten derimod tørret, opstår der en langt større samhørighed – netop fordi portvinen ofte selv har aromaer af svesker, rosiner og til dels dadler. Det gælder også nødder, hvor særligt duften og smagen af hasselnød og valnød går igen i tawny portvinen.
I Sydfrankrig er man enige om, at dessertvinene banyuls og maury er de perfekte chokoladevine. Det er de bestemt også, men de røde ruby portvine er nu heller ikke helt tossede i den sammenhæng. Især hvis der er tale om mørk chokolade – alene eller i f.eks. kager.
Derimod fungerer tawny’en eller en lysere banyuls af rancio-typen bedre sammen med lys chokolade. Helt perfekt bliver det, når der kommer blød nougat på bordet, fordi hasselnødderne i nougatmassen matcher nøddearomaerne i portvinen.
Vinstyrke2 anmelder i den kommende tid portvine og lignende søde vine.