Børnene bliver syge af pesticider fra vinmarkerne, fremgår det af fransk tv-dokumentar.
Der er ballade i Bordeaux. Både vinproducenterne og lokalbefolkningen er i oprør over en udsendelse, der for nylig blev vist på den nationale tv-kanal France 2. I programmet blev det fremhævet, at Bordeaux er den vinregion i Frankrig, hvor forbruget af pesticider er størst.
Pesticider er en gift, der bekæmper angreb fra insekter, svampe og andre organismer, som kan ødelægge vinplanterne, og undersøgelser har konkluderet, at særligt børn risikerer at blive syge, hvis de udsættes for pesticider.
Ifølge tv-dokumentaren ”Pesticider – vores børn er i fare”, som blev set af tre millioner franskmænd, ligger 132 skoler i regionen så tæt på vinmarker, at det udgør en risiko for børnene.
Det engelske vinmagasin Decanter skriver, at flere elever på en skole i Bordeaux-distriktet Blaye blev alvorligt syge i 2014, hvilket førte til, at man undlod at sprøjte med pesticider i dagtimerne, mens børnene var i skole.
I andre såkaldt ”følsomme områder” har vinbønderne følt sig foranlediget til at plante høje hække, der forhindrer, at plantegiften bæres med vinden væk fra markerne og ud blandt befolkningen.
Bordeaux-producenterne mener ikke, at tv-programmet giver et retvisende billede af tingenes tilstand. Præsidenten for CIVB (Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux) Bernard Farges har gjort opmærksom på, at hele 45 procent af vinproduktionen i Bordeaux er registreret som bæredygtig, hvilket forpligter vindyrkerne til at mindske forbruget af pesticider. Og flere og flere producenter er gået over til økologisk eller ligefrem biodynamisk vinbrug.
Alligevel mener flere protestorganisationer, at der ikke bliver gjort tilstrækkeligt for at komme giftstofferne til livs, og de har derfor arrangeret en demonstration kaldet ”Den hvide march”, som finder sted på søndag i centrum af Bordeaux by.