Januar er en god måned at spise torsk.
Torsk feder ikke, og mange vælger netop i denne tid at være på kur. Så hvorfor ikke servere denne lækre, faste hvide fisk som ledsager til et godt glas hvidvin?
I sig selv er torsken relativ neutral i smagen, så i de fleste tilfælde er det snarere tilbehøret, som bør styre vinvalget. Et fornuftigt bud kunne være en ikke hvinende tør riesling – gerne fra Alsace. Chablis kan også fungere, og det samme gælder for så vidt en lækker loirevin på sauvignon blanc, f.eks. pouilly fumé. Oversøisk sauvignon kan have en tendens til at blive lige lovlig tropisk i sit udtryk (mango, papaja, grape, ananas), så vær forsigtig med den.
Kører man hele balladen med sennepssovs, hakket æg, smeltet smør, bacontern, kapers og rødbede, skal vinen stå model til lidt af hvert. Vælg derfor en ikke for mager udgave af en hvid bourgogne, som har fylden til at hamle op med det voldsomme smagsbombardement. En behersket oversøisk chardonnay uden for voldsom fadlagring vil også magte opgaven. Og tysk riesling med en smule restsødme vil gå rigtig fint med rødbederne og den salte bacon.
Endelig er der jo også muligheden at drikke noget rødt. Igen skal man blot sikre sig, at vinen ikke er for tør. Pinot noir fra Californien eller New Zealand går an, hvis sødmen ikke er for markant. Rød bourgogne eller en frisk rød loirevin er heller ikke helt dumt. Og sværger man til italienske vine, bør man gå efter en ikke-fadlagret barbera.