2016 hyldes som en fabelagtig årgang i flere af Frankrigs vinregioner. Det gælder også i Rhônedalen, hvor der særligt i den sydlige del er fremstillet helt utroligt flotte vine.
Af Kim Bretov
Med 2015-årgangen mente vinbønderne, at de for alvor havde ramt plet, men selv om de færreste troede det muligt, lykkedes det faktisk producenterne ikke blot at matche, men simpelthen at overgå de resultater, de opnåede året før. 2016 kan med rette udnævnes til årtiets årgang – måske kun overgået af 2010.
Holder du af vinene fra Rhône, får du her forklaringen på, hvorfor du skal købe stort ind af denne årgang.
No stress
2016 kan man med et glimt i øjet kalde den dovne vinbondes årgang. Vejret artede sig så smukt, at vinmarkerne mere eller mindre passede sig selv. En fugtig vinter havde sikret værdifulde vandreserver i jorden, således at vinstokkene i løbet af den varme og tørre sommer ikke udsattes for stress. Et par dage med regn hist og her i løbet af juni gjorde yderligere godt, og risikoen for sygdomme i vinstokkene var i det hele taget kraftigt minimeret. Vinbønderne kunne med andre ord blot se på, mens druerne modnedes i god ro og orden, indtil de var høstklar i løbet af september.
Jo, 2015 var også fremragende, men modsat 2016 en mere hed årgang, hvilket mærkes i enkelte producenters vine, som forekommer overmodne og mærkbart alkoholiske. 2016 var også et varmt år. Alligevel er balancen i vinene langt bedre. Det bedste er næsten, at de fleste af vinene er tilnærmelige allerede som helt unge, samtidig med de har et flot lagringspotentiale. Det gælder især vinene fra Châteauneuf du Pape, der med et lidt slidt ord kan betegnes som ”klassiske”.
Fint lagringspotentiale
Kigger vi længere ned i hierarkiet, finder vi også fortræffelige vine fra områder som Gigondas, Vacqueyras, Lirac og de forskellige Côtes du Rhône Villages-appellationer. Ligeledes er de almindelige Côtes du Rhône-vine af fin kvalitet.
Vender vi blikket mod nord, er fortællingen stort set den samme. En klassisk årgang præget af det flotte vejr fra juni og frem til høsttidspunktet hen mod oktober og uden nævneværdig påvirkning fra et lidt mere ujævnt forår. Man kan nærme sig vinene allerede nu. Dog er de knap så charmerende som 2015’erne med deres varmere og mere sødmefulde frugt. Også lagringspotentialet tegner rigtig godt.
Den gode nyhed er, at mængderne både fra nord og syd er ganske pæne. Udbyttet var generelt højere end i 2015, så er du glad for Rhônedalens vine, bør der være rigeligt 2016’ere – både til at drikke her og nu og til at lægge i kælderen i nogle år.
2017 – lidt, men godt
Årgang 2017 er også så småt ved at finde vej til de danske vinbutikker. Her handler det i første omgang om basis-rhônevinene, som ikke lagres i så lang tid, og om dem kan vi konstatere, at kvaliteten er fin, men mængderne små. Det skyldes primært en lang periode med høje temperaturer og næsten ingen regn og deraf følgende coulure – en ubalance i vinplanterne, der resulterer i, at nogle af druerne efter blomstringen falder af. Dermed bliver der færre druer at høste og lave vin af. Særligt grenache er modtagelig for coulure, hvilket er et problem netop i det sydlige Rhône, hvor druen dominerer i de fleste røde vine.
Men selv om 2017 mængdemæssigt er en lille årgang, har de druer, som trods alt er blevet høstet, givet absolut drikkeværdige vine både i syd og nord. Om priserne så har fået en tak opad, har vi endnu til gode at konstatere, men det er ofte tilfældet, når små årgange fra de bedste producenter frigives.