Et højere indhold af restsukker vil gøre de syrerige sangiovese-vine mere imødekommende overfor både kvindelige og yngre vindrikkere, mener producenterne. Nu ændres reglerne.
Af Kim Bretov
Kvinder og yngre vindrikkere foretrækker sødere og blødere vine, lyder det fra Consorzio Vino Chianti, sammenslutningen af vinproducenter i Chianti-området. Og den holdning har nu ført til, at den italienske regering efter ønske fra sammenslutningen har ændret reglerne for, hvor meget restsukker chianti-vinene må indeholde. Fra tidligere maks. fire gram må mængden af restsukker nu øges til 6 gram pr. liter.
Chianti-konsortiet, der repræsenterer ca. 3000 toskanske vinbønder, slår dog fast, at det højere restsukkerindhold ikke vil fornemmes som ren sødme, men blot give vinene et blødere udtryk.
– Det vil stadig være en tør vin, udtaler konsortiets præsident Giovanni Busi til den engelske avis The Telegraph. – Kvinder foretrækker vine, der er mere aromatiske – med mindre tannin. Det er en helt normal udvikling, siger han.
Større salg til udlandet
Busi fortæller, at producenterne ofte får den tilbagemelding – særligt i udlandet – at chianti er en fremragende vin, men den er alt for hård og tanninrig. Det vil man forsøge at lave om på ved bl.a. at høste druer med større modenhed og dermed et højere sukkerindhold.
– Vi vil stadig holde os inden for de grænser, som gælder for andre store italienske vine – f.eks. brunello og barolo. Vinene kommer ikke til at smage sødere, fastslår Giovanni Busi.
Chianti fremstilles primært af druen sangiovese, der generelt har et højt indhold af syre og garvesyre – specielt i kølige årgange. Med de nye regler, der åbner mulighed for at producere blødere vine, forudser konsortiet et øget internationalt salg. Især de asiatiske og amerikanske markeder har man store forventninger til.