Dominik fra München skaber eksklusive vine i Priorat.
En tysker og en sydafrikaner, som laver vin i Spanien. Giver det mening? Ja, i allerhøjeste grad. I hvert fald hvis vi taler om vinene fra Terroir Al Limit i Priorat-området. Her skaber tyske Dominik Huber nemlig morgendagens vine som et modsvar til de tunge og fadprægede versioner, som Priorat først og fremmest er kendt for.
Huber og hans sydafrikanske partner, Eben Sadie, fandt sammen i 2000, og to år efter kom de første flasker fra deres fælles projekt Terroir Al Limit på markedet. Dominik, som aldrig havde lavet vin tidligere, lænede sig i starten meget op ad Sadie og den lokale partner Jaume Sabaté, men som årene er gået, er hans fornemmelse for, hvad vinene skal udtrykke, blevet mere og mere markant.
Eben Sadie, som også producerer vin i Sydafrika, valgte for nogle år siden at trække sig ud af projektet for at hellige sig sin familie og sit vinbrug i Swartland. Det var på én gang udfordrende og skræmmende for Dominik, som er søn af en slagter i München og slet ikke er vokset op med en tradition for vindyrkning, pludselig at stå med ansvaret helt alene.
– Jeg kan stadig blive nervøs og deprimeret, når tingene ikke arter sig, som jeg havde troet, forklarede Dominik Huber, da han for nylig gæstede København.
Han understregede også, at hans syn på winemaking ligger langt fra den, han mødte, da han første gang kom til Priorat. Derfor tog han ret hurtigt et opgør med de indgroede vaner i området og valgte en mere moderne og naturlig tilgang til det at lave vin.
– Jeg er tysker og derfor ikke bundet af traditionerne. Jeg er fri til at gøre, hvad jeg vil, siger han.
Resultatet er vine, som i stilen er væsentlig lettere – ja, nærmest burgundiske – og med en renhed og en klar frugt, som tydeligt indikerer, at fadlagring ikke er Dominik Hubers favoritdisciplin.
Druerne dyrkes biodynamisk, der pløjes med heste, håndplukkes og lagres på fortrinsvis cementtanke eller store, gamle fade. Ingen ny eg her!
Ideen er, at terroiret – altså jordbundens særlige karakteristika i samspil med klimaet – har den altafgørende betydning for vinens væsen. Heraf navnet Terroir Al Limit – terroir til den yderste grænse.
For de røde vines vedkommende fokuserer Dominik på druerne carinena (carignan) og garnacha (grenache). Dem kender vi også fra Sydfrankrig, og hvor grenache kan give meget lyse, frugtdrevne vine, er carignan-vinene mørkere, maskuline og mere rustikke.
Vinstyrke2 anmelder i den kommende tid nogle af vinene fra Terroir Al Limit, som alle laves i begrænsede mængder og derfor sælges til relativt høje priser. Vinene forhandles af Theis Vine, www.theis-vine.dk.