Med få forholdsregler slipper du for et blåt grin.
Vi rammes alle mere eller mindre af det, når vi drikker rødvin: Blå tænder. Nogle er mere udsatte end andre, og det hele afhænger af pH-værdien (surhedsgraden) i vores spyt. Rødvin indeholder farvepigment fra drueskallerne, og det sætter sig som misfarvninger på tænderne og tungen. Har man f.eks. ikke spist forinden og er munden lettere udtørret, vil man i højere grad være tilbøjelig til at tage imod farvestofferne fra vinen.
For helt at undgå blå tænder er det derfor vigtigt at spise, mens man drikker rødvin. Ost er rigtig godt, fordi den lægger sig som et beskyttende lag uden på tænderne. Fiberrige grønsager vil også tilføre spyttet en særlig ”skrubbende” effekt, som forhindrer farven i at sætte sig i munden. Husk desuden at drikke rigeligt med vand – helst med brus i. Når vandet gurgles rundt, hjælper det med til at genskabe mundens naturlige syrebalance.
Er skaden imidlertid sket, skal man ikke straks gå i krig med tandbørsten. Det kan faktisk forværre tilstanden, fordi en mund med rester af frisk rødvin er fyldt med syre, som derved gnides ind i tandoverfladen og kan give langvarige skader på belægningen og højne risikoen for yderligere misfarvning.
Så vent en god times tid, inden tandbørsten tages i brug – og drik masser af vand i mellemtiden.
Det nyeste er så, at det måske ligefrem har en gavnlig virkning på tænderne at drikke rødvin. Videnskabelige undersøgelser viser i hvert fald, at vinen indeholder stoffer, som kan dæmpe karies og andre bakterier, der nedbryder tænderne.