Har du hørt om vinene fra Maremma? Hvis ikke, så har du en vinoplevelse til gode, for i den sydligste del af Toscana finder du fine eksempler på prisfornuftige rød- og hvidvine, der både er rare at drikke og særdeles madvenlige. Vinstyrke2 har besøgt området.
Af Kim Bretov
Toscana.
Ja, så tænker du nok Chianti, Brunello eller Bolgheri. Men studerer du vinkortet lidt grundigere, vil du støde på et distrikt i den sydligste del af regionen, der endnu ikke har opnået den store bevågenhed blandt vinnyderne hertillands. Maremma hedder området, og det er her turen går til, hvis du fortsætter med at læse artiklen.
Dette relativt uopdagede vinområde ca. 100 kilometer syd for Bolgheri og 160 km fra Rom breder sig langs kysten ud for øen Elba i Det Tyrrhenske Hav og ind i landet til bl.a. hovedbyen Grosseto. Et varmt, tørt og solbeskinnet landskab med karakteristisk middelhavsklima. Hoveddruerne er sangiovese og den hvide vermentino, men vinbønderne dyrker et væld af andre druetyper, både lokale og internationale, og blander gerne på kryds og tværs. Det generelle indtryk af de røde vine er en vis rusticitet, højt alkoholniveau og god drikbarhed.
Det bakkede landskab er hjemsted for vinmarkerne i og omkring kommunen Scansano, hvorfra morellino-vinene kommer.
(Foto: Elena Deganello/Studio Cru)
5 millioner flasker
Vinstyrke2 var for nyligt inviteret til Maremma af kooperativet Cantina Vignaoli i kommunen Scansano, beliggende i den kuperede del af provinsen Grosseto 450-500 meter over Maremma-lavlandet. Byen har lagt navn til appellationen Morellino di Scansano, der i 2006 opnåede DOCG-status. Her råder kooperativet over 700 ha vinmarker fordelt på 170 vinbønder, som er gået sammen om at dyrke druer, der vinificeres på det, der kunne ligne en vinfabrik, med en årlig produktion på 5 millioner flasker.
Lidt under halvdelen af produktionen er morellino di scansano-vine. Resten af druerne indgår i DOC Maremma-vinene eller lavere klassificerede vine. Kooperativet holder et konstant fokus på kvaliteten af druematerialet, og kun det bedste af høsten fra de allerbedste marker indgår i morellino-vinene.
Cantina Vignaoli er et moderne vineri med alskens moderne produktionsudstyr. En del af bygningerne har nærmest karakter af fabrik, hvor tusindvis af liter vin fremstilles og opbevares i kæmpestore ståltanke.
Drikkes af de lokale
Det siger sig selv, at et kooperativ af denne størrelse har en voldsomt stor portefølje. På mit besøg nåede jeg kun at smage en brøkdel af udvalget, heriblandt de røde topvine. Der er stadig et stykke vej op til brunello- og chianti classico-niveauet, og med så stort et produktionsapparat er der også grænser for, hvor dedikeret indsatsen kan være, når det handler om at skabe vine i den øverste ende af kvalitetsskalaen, om end man prøver. Det skal dog tilføjes, at man på kooperativet i endnu højere grad er optaget af at sende prisfornuftige vine på markedet, som anerkendes, drikkes og nydes af lokalbefolkningen.
At der så findes producenter i området som f.eks. Fattoria Le Pupille, der for længst har bevist, at deres vine kan måle sig med nogle af bedste fra Bolgheri og Chianti, er en anden historie.
Adm. direktør Sergio Bucci skænker op af kooperativets mousserende rosé – en sprød og frugtig spumante lavet på charmat-metoden, hvor andengæringen sker under tryk i ståltank.
Kun få vine i Danmark
Cantina Vignaoli-vinene har kun i mindre grad fundet vej til Danmark. Jeg er bekendt med en enkelt importør, Toscavini, som dog kun har ganske få udgaver af kooperativets vine på hylden – og desværre ikke i de årgange, jeg smagte. Jeg bringer dog her mine kortfattede noter på to af de vine, som kan købes herhjemme (i andre årgange):
88+
Roggiano, Biologico 2022, Morellino di Scansano
Pris: 99 kr. (v/ 6 fl. – årgang 2021)
Druer: Sangiovese og ciliegiolo
toscavini.dk
Lidt urtet i næsen med grenede toner og en frugt, der kan være lidt svær at fornemme. I munden grønne urter og ren kirsebær- og brombærfrugt, der munder ud i en tør finish. Stilen er lettere rustik med en varm sødme, der dog ikke kammer over.
https://www.toscavini.dk/produkt/Vignaioli-scansano-morellino-di-scansano-roggiano-bio-DOCG-2021
90
Roggiano, Riserva 2018, Morellino di Scansano
Pris: 169 kr. (v/ 6 fl. – årgang 2019)
Druer: Sangiovese og ciliegiolo
toscavini.dk
Nærmest likorøs i duften med sødmefulde aromaer af amarena-kirsebær. Mundfornemmelsen er fed, og smagen har sødme i retning af konfiterede, mørke kirsebær og brombær. Dertil kommer et let urtet præg, der tilfører friskhed til vinen.
https://www.toscavini.dk/produkt/Vignaioli-scansano-morellino-di-scansano-riserva-DOCG-2019