Martell markerede sit 300 års jubilæum med en gourmetsmagning i København.
Kan man drikke cognac til mad? Svaret er ja – med et vist forbehold. For ganske vist lader det sig nogenlunde gøre at parre forskellige retter med cognac, men i sidste ende bliver man nødt til at indse, at cognac er en stærk, alkoholisk drik, som i sin reneste form kan være anstrengende at indtage mere end et par glas af.
Spørgsmålet er aktuelt, fordi cognachuset Martell i år fejrer sit 300 års jubilæum og bl.a. markerer det med fejringer og præsentationer i flere lande. Også København havde forleden fornøjelsen af et veltilrettelagt arrangement for restauratører, vinhandlere og pressefolk på Den Franske Ambassade.
Her gjorde brand ambassador Christophe Pienkowski (billedet) en ihærdig og charmerende indsats for at demonstrere de enkelte cognacmærkers kvaliteter og evne til at matche særlige typer mad. Cognacerne blev bl.a. testet op imod røget laks og grillet tun. Ikke ligefrem et overbevisende match.
Martells såkaldte Pure Gourmet-koncept blev yderligere sat på en prøve under en middag på Michelin-restauranten Kokkeriet, hvor Christophe Pienkowski i samarbejde med køkkenchef David Johansen havde parret cognac med forskellige retter af fisk, fjerkræ og kød i diverse nynordiske fortolkninger, hvori indgik både svampe, snegle og østers.
Langt de fleste serveringer gav det ikke åbenlyst mening at drikke cognac til. Det fungerede, ja – men man kunne ikke lade være med at spørge sig selv: Hvorfor?
Maden i sig selv var velsmagende og behøvede ikke cognacens alkoholiske dominans. Folk omkring på bordet på Kokkeriet åndede da også lettet op, da hvidvin og senere rødvin blev skænket op og gradvis kørte de dyre Martell-dråber ud på et sidespor. Konklusionen må således være, at en hel middag med cognac i glasset mere bliver et aparte koncept end en decideret fornøjelse.
Bortset fra det er der ikke en finger at sætte på de fyldige og aromatiske Martell cognacer. Særligt den fremragende og ret kostbare Creation Grand Extra (billedet) kan varmt anbefales. Helst uden mad.