Forkert rengøring kan ødelægge din oplevelse af vinen.
Du har investeret en mindre formue i nye, lækre krystalglas og har serveret den første ædle flaske vin i dem. Fornemmelsen af, at vinen virkelig folder sig ud og bliver løftet til et højere niveau, er ikke til at tage fejl af. Glassene gør simpelthen noget godt for vinen.
Næste gang du tager glassene i brug, er oplevelsen imidlertid helt anderledes – ja, fuldstændig forkert. Når du stikker næsen i glasset, fornemmer du nogle aromaer, som nærmest overdøver det vinøse udtryk. Der er noget underlig urent, surt eller kemisk over duften, som ikke skyldes prop.
Det sker desværre alt for ofte, at vi udsættes for forkerte eller ligefrem frastødende lugte, når vi drikker vin. Og forklaringen ligger i selve glassene – eller rettere i den måde, de er blevet rengjort på.
Krystalglas, som er den type, der anbefales til at drikke god vin af, skal behandles ordentligt. Her får du et par råd til, hvad du skal gøre – og bestemt ikke gøre:
Opvaskemaskinen er dine glas’ værste fjende. Selv om det hedder sig, at glassene tåler maskinopvask, bør du så vidt muligt undgå det. Du kan nemlig ikke være sikker på, at maskinen ikke efterlader sæberester, kalk eller kemikalier i det indvendige af glassene.
Uanset hvor rene de ser ud, kan det blotte øje ikke registrere de små partikler, der sætter sig i glassene. Værst er det på restauranterne, hvor opvaskemaskinen kører konstant og udsætter glassene for en hurtig og hårdhændet behandling.
– O.k., tænker du. – Så vasker jeg dem da op i hånden.
God idé. Men hold dig fra opvaskemiddel! Selv efter grundig afskylning kan der sidde et usynligt lag tilbage, og når sulfoen går i vinen, ender det ikke særlig lykkeligt.
Varmt vand er løsningen. Og jo hurtigere du skyller glassene efter endt brug, jo nemmere er de at få rene. Eventuelt kan du lade dem stå i blød natten over og så rengøre dem med en blød børste (uden sæberester) dagen efter.
Er det vanskelig at få alle rødvinspletterne af, kan du til nød hælde lidt bagepulver i bunden af glasset og forsigtigt køre det rundt med børsten og lidt varmt vand. Husk at skylle grundigt af bagefter.
Næste step er selve tørringen. Brug altid et helt rent, fnugfrit viskestykke og tør forsigtigt i bløde bevægelser, så du undgår at knække den tynde stilk på glasset. Lufttørring kan også anbefales, hvis der ikke er for meget kalk i vandet.
Følger du disse råd, er du helt sikker på at kunne nyde alle vinens nuancer. I hvert fald er det ikke længere glassets skyld, hvis vinen dufter eller smager forkert.