En måned uden alkohol har ingen effekt på din lever, fastslår specialist.
Mange mennesker benytter årets første måned til at tage en pause fra øl, vin og spiritus. – Leveren trænger til ro, siger de. – Vi har drukket alt for meget i julen. Det er godt for helbredet helt at undgå alkohol i en måned.
Men giver det overhovedet mening at tørlægge sig selv oven på en periode med et højt alkoholindtag? Det har den amerikanske leverspecialist, dr. Michael Apstein et klart svar på:
– Det er intet videnskabeligt belæg for den påstand, og rent fysiologisk giver det heller ikke mening. Leveren kan uden problemer nedbryde små og konstante mængder alkohol. Så hvis man mener, man har brug for en måneds pause, kan det kun skyldes dårlig samvittighed, eller at man generelt drikker for meget i løbet af året.
At holde op med at drikke alkohol vil dog alt andet lige resultere i et beskedent vægttab. Giver man afkald på et enkelt glas vin om dagen i en måned, taber man sig ca. et halvt kilo, forklarer Michael Apstein i det britiske vinmagasin Decanter.
Han peger på, at leveren et langt stykke hen ad vejen tilpasser sig den mængde alkohol, vi indtager. Det vil sige, at drikker vi dagligt et par glas vin, har leveren vænnet sig til at producere flere af de enzymer – de såkaldte dehydrogenaser – som nedbryder alkoholen. Med andre ord: Jo oftere vi drikker, jo bedre er vi til at nedbryde alkoholen.
Holder man en pause, vil leveren blot skrue ned for produktionen af dehydrogenaser, men det vil ikke have nogen anden effekt på den.
Dog skal man være opmærksom på, at leveren aldrig bliver i stand til at producere tilstrækkeligt med enzymer til at modvirke de livstruende virkninger af et alkoholmisbrug. Indtager man dag ud og dag ind et for højt antal genstande, tager hele organismen skade, og her går leveren altså heller ikke fri.
Så drik gerne og hele året – men i moderate mængder.