Skal det være tawny eller ruby? Vinstyrke2 guider dig gennem portvinens mysterier.
De kommende måneders vejr og vind indbyder til indendørs hygge med et godt glas portvin. Men inden du river ned af hylderne hos din vinhandler, får du her et overblik over de forskellige port-typer:
Ruby – den mørke portvin
*Uden årgang. Den billigste udgave, der kun har lagret i kort tid på stål- eller betontank og som regel er et blend for at ramme den samme smag år efter år. Udvikler sig ikke i flasken.
* Reserve. Kan være med årgangsbetegnelse, men er som regel blot ruby port fra nogle af de bedre fade.
* Vintage Character. Et blend af flere forskellige nyere årgange, der lagres på store tanke i op til fem år. Drikkeklar.
* Crusted. Et billigere alternativ til vintage portvin. Er også en blanding af flere årgange, som tappes uden filtrering. Vinen skal derfor dekanteres ligesom vintage port. Den skal ligge på flaske mindst tre år, men får ofte lov at ligge længere, så den er fuldkommen drikkeklar, når den frigives. Datoen på flasken angiver, hvornår den er tappet.
* Late Bottled Vintage (LBV). Portvin fra en bestemt årgang, som har ligget fire-seks år på fad, før den er hældt på flaske. Fås både i filtrede og ufiltrerede udgaver. De mange år på fad modner vinen og gør den drikkeklar ved frigivelsen. Nogle LBV’er kan udvikle sig yderligere i flasken.
* Vintage Port. Små mængder portvin fra en bestemt årgang, som den pågældende producent har erklæret for vintage-år. Vinen ligger kun kort tid på fad – maks. 2½ år – og skal så udvikle sig stille og rolig i flasken. I visse årgange kan vinen drikkes helt ung, om end den er lidt rå. Siden lukker den ned og bør ligge i mindst ti år – gerne længere – og efter 20-30 år er den som regel på toppen. De bedste portvine kan holde sig nærmest uendeligt.
Tawny – den brune portvin
Uden årgang. Ligger kortere tid på fad, hvor den udsættes for gradvis oxydering og en let fordampning. Det giver en gyldenbrun vin med nøddeagtig karakter. Ligesom ruby’en blendes den for at skabe en ensartet smag.
10, 20, 30 eller 40 års tawny. Angiver alderen på portvinen og er et blend af vin fra forskellige fadårgange, hvoraf størstedelen skal svare til den alder, der står på etiketten. Altså skal hovedparten af indholdet i eksempelvis en 30 års tawny være mindst 30 år gammelt.
Colheita. Betyder årgang på portugisisk og angiver præcis, hvilket år druerne til vinen er høstet. Colheita’er ligger minimum syv år – men i mange tilfælde op til 20 år eller længere – på fad, før de tappes, og bør drikkes inden for en kortere årrække herefter. Nogle portvinshuse ligger inde med fade, som daterer sig helt tilbage til 1800-tallet. Indimellem tapper de små mængder af de gamle årgange på flaske, og vinene forekommer stadig forbløffende friske og livlige med god syre.