Følger du disse syv enkle råd, får du og alle andre den bedste oplevelse ud af det.
Vinfestival. Julesmagning. Forårssmagning. Kultsmagning. Champagnesmagning. Vin for kvinder-smagning … Jo, det er blevet vældig populært at gå til smagninger, og de fleste større vinhandlere er da også hoppet med på bølgen.
Disse arrangementer er ofte de rene tilløbsstykker, fordi publikum for få penge eller ganske gratis får mulighed for at smage rigtig meget vin. Desværre er ikke alle lige opmærksomme på, hvordan man gebærder sig, når man går til vinsmagning. Vinstyrke2 gør derfor op med de værste misforståelser og giver gode råd til, hvordan man får det bedste ud af begivenheden:
* Dan dig et overblik over, hvilke vine der bliver skænket op, og udvælg så dem, du allerhelst vil smage. Det er sjældent, man kan nå at komme hele repertoiret igennem, og smager man på for mange, mister man til sidst orienteringen og bliver ”smageblind”.
* Begynd med de hvide og mousserende vine, gå videre til de lette røde og fortsæt med de kraftige. Slut altid af med de søde vine. På den måde sikrer du, at din smagspalet kan følge med og ikke forvirres af for mange forskellige input. Har du først smagt på en kraftig australsk shiraz, er det svært at gå tilbage til en lys og let bourgogne.
* Snus, smag og spyt ud – og husk at drikke vand. Vin er som bekendt en alkoholisk drik, og synker man hver gang vinen, undgår man ikke at blive påvirket. Dermed mister man også koncentrationen og får sværere ved at skelne de forskellige smagsindtryk fra hinanden. Vil man drikke sig fuld, må man gå på bodega eller vinbar.
* Tag notater undervejs. På den måde tvinger du dig selv til at sætte ord på vinen og hjælper dig selv med at huske dens særlige karaktertræk og kvaliteter.
* Når du har fået hældt vin i glasset, skal du ikke blive stående ved bordet. Gør plads til de næste smagere. Selv om det kan være fristende at få sig en sludder med forhandleren eller producenten, som skænker op, opfattes det som et voldsomt irritationsmoment for dem, som også gerne vil frem til bordet.
* Ofte er pladsen trang, og der er mange folk omkring smagebordet. Rygsække og tasker er derfor til stor gene for dem, der forsøger at mase sig frem til bordet. Jo mere man fylder, jo sværere er det for andre at komme til. Så lad rygsækken blive hjemme.
* Børn og hunde hører ikke hjem ved vinsmagninger. Nogle opfatter arrangementerne som en familieudflugt, men glemmer, at børnene keder sig, mens mor og far smager vin. Resultatet er derfor tit skrigende unger, der løber rundt og leger. Det forstyrrer de øvrige smageres koncentration.